Fakulteti

Fakulteti

Postod milija » Sre Maj 30, 2007 11:10 am

Evo teme namenjene maturantima :)

Blizi se vreme upisa i sigurno je da postoje oni koji se jos uvek dvoume.

Hajde da vidimo predstavljanja fakulteta od strane onih koji studiraju ili predaju na njima ;)
Istrazivanje Vaseljene je najuzviseniji posao kojim jedan dzentlmen moze da se bavi.

I. Rabi
Korisnikov avatar
milija
Glavni Administrator

Pridružio se: Sre Feb 14, 2007 9:31 pm

Postod Dušan » Sre Maj 30, 2007 12:01 pm

Mislim da bismo ovde mogli i da iznosimo svoje zelje i namere, sto se tice upisivanja fakulteta (ima i onih koji upisuju srednju skolu) i daljeg obrazovanja.
Dušan

Pridružio se: Ned Maj 20, 2007 6:26 pm

Postod fizikohemičar » Sre Maj 30, 2007 8:41 pm

Baš lepo što je otovrena ova tema jer dobijam pitanja u vezi sa ovim pa evo prilike da svim zainteresovanima dam odgovor. Koga zanimaju studije FH može da pogelda ovde:

Šta je fizička hemija?

Obrati pažnju na seriju napisa u kategoriji DOSIJE: Zašto studirati fizičku hemiju? u gornjem članku...
Korisnikov avatar
fizikohemičar

Pridružio se: Čet Feb 15, 2007 7:15 pm

Postod Gandalf » Sre Maj 30, 2007 9:17 pm

morate dodati l na kraj linka dakle html ne htm ili nece otvoriti...
''Nema sporazuma, nema primirja sa ljudima za koje je Republika predstavljala špekulaciju, a Revolucija - zanat!'' , Robespjer u ''Dantonova smrt''
Korisnikov avatar
Gandalf

Pridružio se: Čet Feb 15, 2007 7:20 pm

Postod peleplay » Sre Maj 30, 2007 9:20 pm

Gandalf je napisao:morate dodati l na kraj linka dakle html ne htm ili nece otvoriti...

sredjeno... mozete koristiti link
When once you have tasted flight, you will forever walk the earth with your eyes turned skyward, for there you have been, and there you will always long to return. ~Leonardo Da Vinci
peleplay
Tech Admin

Pridružio se: Čet Feb 15, 2007 6:38 pm

Postod Gandalf » Sre Maj 30, 2007 9:29 pm

i ako su ostale jos 2 godine (buduci da sam II razred) ja sam sebi postavio 5 mogucih opcija koje su mi za sada najprivlacnije

Astrofizika

http://www.matf.bg.ac.yu/planovi/novi9.html

Fizicka elektronika - nanoelektronika, optoelektronika i laserska tehnika

http://www.etf.bg.ac.yu/Studiranje/Osno ... ml?lang=sr

Fizicka hemija

http://www.ffh.bg.ac.yu/

Telekomunikacije i informacione tehnologije

http://www.etf.bg.ac.yu/Studiranje/Osno ... ml?lang=sr

Teorijska i eksperimentalna fizika

http://bmw.ff.bg.ac.yu/OsnovneStudije/P ... B_Novo.pdf
''Nema sporazuma, nema primirja sa ljudima za koje je Republika predstavljala špekulaciju, a Revolucija - zanat!'' , Robespjer u ''Dantonova smrt''
Korisnikov avatar
Gandalf

Postod maxydelanoche » Ned Jun 03, 2007 12:43 am

Ja ne kontam jel' postoji kod nas da se studira astrofizika zasebno i zasebno astronomija??? Koliko se razlikuju programi studija?

Takodje me zanima vise o postdiplomskim studijama, sta one obuhvataju, kako su organizovane...?

Kakve su studije fizike u Novom Sadu? Ima neko link na sajt tamosnjeg Prirodno Matematickog fakulteta (last time i was there, videla sam tablu sa nazivom istog :? )...
Nista nije nemoguce. Za nemoguce je samo potrebno malo vise vremena.
Korisnikov avatar
maxydelanoche

Pridružio se: Čet Feb 15, 2007 7:11 pm

Postod Dušan » Ned Jun 03, 2007 12:51 am

Evo linkova na programe astronomije i astrofizike na MF u Beogradu:

http://www.matf.bg.ac.yu/planovi/novi8.html

http://www.matf.bg.ac.yu/planovi/novi9.html

http://www.if.ns.ac.yu/download/FAS.pdf (na PMF, NS)

To ja planiram da upisem, ali lako moze da dodje u obzir i

http://www.matf.bg.ac.yu/planovi/novi2.html

Pa, videcemo... :D
Dušan

Pridružio se: Ned Maj 20, 2007 6:26 pm

Postod next » Sre Jun 06, 2007 9:22 am

ja cu na elektrotehniku
www.etf.bg.ac.yu
prva godina je ista za sve (osim za SI) a posle cemo videti..mozda elektronika
tnt.etf.bg.ac.yu
next

Pridružio se: Čet Feb 15, 2007 7:19 pm

Biohemija

Postod Vladan » Ned Jun 17, 2007 1:43 pm

Ja planiram da upisem biohemiju u Bg...
Mada sam ovo vec napomenuo...
Razmisljao sam neko vreme i o molekularnoj biologiji (dosta davno) ali sam shvatio da ipak na biohemiji sticem vise iskustva u laboratoriji i vise mi se svidja biohemijski pristup problemu i nacin razmisljanja...
Inace pre dve nedelje sam isao sa drugom i drugaricom koji upisuju fizicku hemiju do fakulteta i iznenadio se kako su ljubazni... Pricali smo sa dekanom koja nam je "dala" i jednog asistenta koji nas je vodao po laboratorijama i sl...
V
"Kazete da ste neshvaceni, mladi prijatelju? Strpite se! Dijamant je u osnovi ugljenik ali je umeo da ceka." P Pikaso
Vladan

Pridružio se: Sub Jun 16, 2007 10:37 pm

Postod sferno pile » Pet Jul 20, 2007 6:52 pm

Kao student Fizickog fakulteta u Beogradu, cesto dolazim u situaciju da upoznam nekog potencijalnog studenta, koji obozava fiziku, ali ce upisati ETF. Na moje pitanje zasto, najcesci odgovor je zato sto sa zavrsenim ETFom imate siguran posao i dobru platu, a sa fizikom nije takav slucaj.

1. U svetu: Prosecna plata fizicara u SAD je veca od 80 000 dolara godisnje (zvanicna statistika), i to ih svrstava medju prvih dvadeset struka. Sa zavrsenom elektrotehnikom mozete imati platu oko 10 000 dolara manju.

2. Kod nas: Svako, ali apsolutno svako ko zavrsi fiziku, moze da se zaposli gde hoce u Srbiji. Pocetna plata, recimo na Institutu za fiziku u Beogradu, iznosi nesto manje od 40 000 dinara, sto je nekih par hiljada manje od coveka sa zavrsenim ETFom.

Zakljucak: Vi koji upisujete elektrotehniku, a volite fiziku, zapitajte se koliko stvarno zelite fakultet koji ne volite, da biste radili posao koji ne volite, a sve zbog predrasuda prema Fizickom fakultetu?

To je sve sto cu reci.
Feel free to ask any questions.
Prodajem mesto za potpis, do 255 karaktera.
sferno pile

Pridružio se: Pet Jul 20, 2007 5:31 pm

Postod Gandalf » Pet Jul 20, 2007 9:56 pm

pa u Srbiji je predrasuda da onaj ko zavrsi elektrotehniku se smara u nekoj elektrani ili programira - sto nije tacno/// npr sa elektrotehnikom zavrsenom u bgu se mozete baviti sirokim spektrom aktivnosti elektroakustikom, tehnikom lasera, gradjevinskom i arhitekturalnom akustikom (da na etfu!), radio antenama, elektromagnetnom teorijom, teorijom grafova, samo da podsetim da je etf u bgu pre c 20 god bio medju 15 najboljih tehnickih fakulteta u svety po zvanicnoj statistici,.. etf nije toliko za potcenjivanje istina je da neko upise isti zato sto su prihodi od bavljenja fizikom u nasoj zemlji niski, ali onaj ko upise etf zato sto jednog dana hoce da se bavi gore pobrojanim disciplinama ili nekim drugim dobice mnogo bolje znanje na etfu nego na fizici, isto tako onaj ko zeli da jednog dana proucava suncevu aktivnost, fiziku mzm, fiziku el cestica mnogo pametnije za njega su studije fizike/astrofizike ali mislim da pljuvanje po etfu kao alternativi fizike zbog para nije na mestu... uzgred ja sad upisujem III godinu gimnazije i jos nisam odlucio sta cu da upisem ali na mojoj preliminarnoj listi su i etf i ff i af(matf)...
Korisnikov avatar
Gandalf

Postod sferno pile » Sub Jul 21, 2007 8:13 am

Slusaj, nisi razumeo poentu. :idea:

Ogranicio sam se na fiziku i samo fiziku (kvantna, elementarne cestice, visoke energije, plazma itd.). Od grana koje si spomenuo, za tehniku lasera ne znam tacno sta podrazumevas, a sto se tice teorije grafova, veruj mi, postoje mnogo bolja mesta za specijalizaciju u tom smeru od ETFa (RAF, MF). Ostale grane su, jbg, ipak vise inzenjerske, zar ne?!

Ja zapravo, uopste ne potcenjujem ETF, i ja sam razmisljao jednog dana da upisem paralelno sa fizikom. I bas suprotno, ja ne pljujem po ETFu. Jednostavno, studenti ETFa najvise pljuju po svom faksu. Ove godine su drzane prezentacije ETFa po srednjim skolama. Jednoj sam prisustvovao, i glavni odgovor zasto treba upisati ETF je bio zato sto je ETF, jelte veliki fakultet i zato sto se dobro placa kad se zavrsi. Mislim da sami studenti potcenjuju ETF najvise... Ima tu mnogo vise od samih para.

To koji je ETF bio pre 20 godina u svetu ne mora uopste da znaci da je i danas. Mislim, Zvezda je pre 16 godina bila prvak sveta, a da li je sada uopste negde blizu toga? Mislim da je i ETFu, kao i skoro svim fakultetima u Beogradu, potrebno detaljno sredjivanje...

Uostalom, nadji nekog studenta, kao sto ja imam gomile i gomile drugova i njihovih prica o ETFu... Ja sam tu za fiziku... Pitaj za nesto odredjeno u vezi fizike i dobices odgovor. Za druge fakultete ne mogu da garantujem. Uopste, moj post je bio prilicno miroljubiv, i ne znam odakle ti ideja da sam napadao ETF. Samo kazem da je, nazalost, zbog predrasuda prema FF ljudi najcesce upisuju ETF. Iako nema bas nekih slicnosti, a ono sto vole se nalazi na FF.
sferno pile

Postod Kissy » Sub Jul 21, 2007 8:59 am

Ej ova tema je odlicna.
Nego, imam ja jedno pitanje: Kakva su studije primenjene fizike i informatike u BGu?
Meni to zvuci dosta primamljivo,pa bih volela vise da saznam od onoga sto pise na netu.
Za osvajanje kosmosa je vredno žrtvovati život.
Virgil I. Grissom
Korisnikov avatar
Kissy

Pridružio se: Čet Jun 14, 2007 2:18 pm

Postod sferno pile » Sub Jul 21, 2007 9:15 am

Hm. Pa, bicu iskren. Najcesce taj smer upisu ljudi koji nisu uspeli da se upisu na ETF. Oni koji upisu taj smer zato sto zele se ponekad prebace na smer B - teorijsku i eksperimentalnu fiziku. Ali, programiranje je od prosle godine obavezan predmet i na B smeru, tako da se ne uci samo na smeru C (mada se uci vec u prvoj godini, a na B u drugoj) - taj koji tebe interesuje. U principu, C smer se ne razlikuje mnogo od B, radi se prilicno slicna fizika u pocetku. Kad se zavrsi taj smer, moze se raditi maltene bilo gde (kao i ako zavrsis B smer). Od ljudi koji upisu Fiziku, najvise upise B, C i smer Meteorologija.

Jedna moja drugarica ce se upravo prebaciti sa smera C na smer B.
sferno pile

Sledeća

Povratak na Obrazovanje