Da li?

Fizika Sunca i zvezda, planetologija, dinamička astronomija, vangalaktička astronomija, kosmologija ...

Da li?

Postod blues-girl » Sub Jul 30, 2011 2:12 pm

Volim fiziku,volim kosmos...ali ne i matematiku. :roll: Da li su teske studije astrofizike? :?: Da li je na astrofizici teska matematika? :cry: Da li moze dosta da se nauci na predavanjima? :shock: Pozdrav. :D
blues-girl

Pridružio se: Sub Jul 30, 2011 1:59 pm

Re: Da li?

Postod fizikohemičar » Sub Jul 30, 2011 10:32 pm

U svakoj fizici* sve može da se nauči ali ništa ne može da se razume bez matematike. :(
Čak ni u fizičkoj hemiji nema mnogo nade bez matiša.

U prirodnim naukama (i inženjerstvu) matematika je neizbežna. Dakle, ako hoćeš da izbegneš matematiku izbegavaj sve što ima veze sa fizikom. Ili malo pozitivnije:

ako baš želiš da se baviš astrofizikom, ne časi ni časa, ODMAH NAVALI na matematiku.

Korisnikov avatar
fizikohemičar

Pridružio se: Čet Feb 15, 2007 7:15 pm

Postod blues-girl » Ned Jul 31, 2011 2:26 pm

Hvala . :wink:
blues-girl

Postod milija » Ned Jul 31, 2011 5:33 pm

Matematika što se tiče studija astrofizike u Beogradu je ista za fizičare A i C smera (nastavnički i primenjeni smer), nešto lakša nego za B smer (teorijska i eksperimentalna), ali ozbiljna u svakom slučaju. Kao što napisa profesor Macura, moj savet ti je da je što više radiš, jer što više budeš odmicala trebaće ti recimo u jednom trenutku da znaš da ispitaš neku funkciju, da znaš da nešto možeš da razviješ u Tejlorov red, da rešiš diferencijalnu jednačinu, da se snađeš i primeniš Gaus-Ostrogadski teoremu kao vezu između površinskog i zapreminskog integrala itd itd itd... Ali da bi sve ovo dobro radila, treba ti rutina od ranije (u prste poznavanje srednjoškolske matematike). Na jednom mestu Fajnman je napisao da je mata nešto što nije nesavladivo, jer to su ljudi razvili, znači da je to neko sličan nama, samo treba uložiti dovoljno rada. Naravno ne mogu svi biti prvi, ili na vrhu, ali zadovoljstvo je u svakom slučaju u učenju i saznavanju novih stvari :)
Istrazivanje Vaseljene je najuzviseniji posao kojim jedan dzentlmen moze da se bavi.

I. Rabi
Korisnikov avatar
milija
Glavni Administrator

Pridružio se: Sre Feb 14, 2007 9:31 pm

Postod Mate » Sre Jan 04, 2012 2:13 am

O ho ho, treba - itekako treba :D
Vidjet ćeš kada budeš rješavala probleme iz relativističke hidrodinamike kako će trebati - od matematike do programiranja. Ali nemoj da te brine, sve je to lako savladivo jer ne trebaš izvoditi dokaze teorema o egzistenciji i jedinstvenosti za svaku pizdariju :mrgreen:
"He never went to a doctor, let himself become grossly overweight, smoked three packs a day, drank like a fish and never exercised...days before dying, my dad had said he lived a good life and that he was satisfied. He ate, smoked and drank as he pleased, and one day he just suddenly and quickly died. Given some of the other choices I'd witnessed, it turns out that enjoying yourself and then dying quickly is not such a hard way to go." [Mark Everett]
Korisnikov avatar
Mate

Pridružio se: Čet Feb 15, 2007 7:51 pm

Postod maxydelanoche » Ned Jan 08, 2012 3:00 pm

Dakle ukratko, sve ove stvari koje ti u srednjoj mozda deluju tesko i problematicno - zadaci sa stepenima, logaritmima, eksponencijalnom funkcijom, trigonometrijom... nece se tebi pojaviti tako neki zadatak da ti ispitujes bog zna sta u vezi jedne od tih funkcija, ne brini. podrazumevace se da drzis to u malom prstu :))) dakle, to su jednostavno mali delici matematike koji su ti potrebni dalje, svi zajedno. a ovu "visu matematiku" ces nauciti na faksu, mada ti je svakako mnogo bolje da se ispraksas i u izvodima i integralima i u cetvrtom srednje, cisto da ti bar prvi semestar prodje glatkije. ima kod nas na faksu (neki od nas forumasa su sad druga godina fizike) ljudi koji tako malo malo pa zapnu na neke oblasti iz srednje - ne znaju trigonometrijske formule ili necega o kompleksnim brojevima - to nije strashno ako budes vredna i naucis kad tad - ali svakako bolje da se na vreme podsetis svega i dobro se naoruzas za faks - a jos bolje ne za sam faks, vec uopsteno za svoje odabrano zanimanje :P
Nista nije nemoguce. Za nemoguce je samo potrebno malo vise vremena.
Korisnikov avatar
maxydelanoche

Pridružio se: Čet Feb 15, 2007 7:11 pm

Postod blues-girl » Ned Nov 11, 2012 1:49 pm

Evo jos jednog pitanja..posle sto godina. :D Ja sam iz Kragujevca i ne znam da li je bolje da upisem ovde opstu fiziku ili u BG-u negde.. Mozda je glupo pitanje ali ja nisam upucena u tezine tih fakulteta,pa reko' da pitam. :) Zbog para bi mi bilo bolje da ostanem ovde..ali ako je PMF kod nas bzv..onda bolje da se zrtvujem. :roll:
blues-girl

Postod Kuzman » Ned Nov 11, 2012 2:49 pm

Bojim se da ovde neces dobiti informaciju o tome kakva je fizika u Kg. Bolje nadji nekog ko studira tu, pa pitaj.
Ono sto ja znam jeste da Bg vazi za najbolji, sto opet ne znaci nista o njegovoj apsolutnoj valjanosti.
Kuzman

Pridružio se: Sre Sep 26, 2007 9:05 am

Povratak na Astrofizika i kosmologija