Pitaj fizičara

Pitaj fizičara!
Da li imaš pitanja vezanih za fiziku? Možda na tvoje pitanje već postoji odgovor na ovoj stranici. Ako ne, pošalji pitanje ispod a mi ćemo pokušati da pronađemo odgovor što pre. Molimo prvo da se upoznaš s osnovnim pravilima ove stranice.*

Politika stranice:
A. Nećemo davati odgovore na pitanja koja
1. Krše osnovna pravila (ne radimo domaće zadatke, isto, molimo da ne šalješ očigledne udžbeničke probleme.)
2. Smatramo da su „uvrnuta“**
3. Potencijalno nisu od opšteg interesa za posetioce VF foruma

______________________
*Osnovna pravila
Imaj na umu da je ova stranica namenjena radoznalima, dakle, laicima, i da nije servis za konsultantske usluge za visoko stručna i tehnička pitanja. Bilo bi lepo da se pridržavaš osnovnih pravila. Molimo te:
• dostavi jedno, koncizno, dobro fokusirano pitanje;
• ne koristi VF za izradu svog domaćeg;
• Ne pitaj o tehničkim detaljima koji mogu biti povezani sa bombama ili drugim oružjem;
• Ako ti se ne dopada odgovor, ne pokušavaj da nastaviš raspravu jer ovo nije mesto za analizu i kritiku ličnih teorija svemira!
• Nećemo se truditi da tražimo odgovore na pitanja koja su zasnovana na postavkama kao što su: “… ako bismo mogli da putujemo brže od svetlosti …” ili “… ignorišući činjenicu da se ništa ne kreće brže od svetlosti …”,” kada bih se kretao brzinom svetlosti“, itd.
Molimo da se uzdržiš od postavljanja pitanja koja uključuju fraze poput: “potpuno krut”, “beskonačnog izvora energije”, “savršeno reflektirajuća površina”, itd. Obično nije moguće dati dobre odgovore na pitanja zasnovana na nefizičkim pretpostavkama.
** Uvrnutim smatramo svako pitanje na koje bi odgovor izlazio van paradigme savremene fizike (koja se uči na fakultetima).

About Dušan Pavlović

Student astrofizike na Matematičkom fakultetu u Beogradu i mlađi saradnik na programu astronomije u Istraživačkoj stanici Petnica. U Petničkoj meteorskoj grupi se bavi fizikom meteora, između ostalog. Pored toga, zainteresovan je za filozofiju fizike i nauke generalno i inicijator je seminara filozofije fizike, koji vodi sa nekolicinom prijatelja fizičara i filozofa (studenata, profesora, profesionalnih naučnika i filozofa). Strastveni je ljubitelj muzike, naročito džeza.

LinkedIn | More Posts (34)

Slider by webdesign